Wanneer we een aantal willekeurige passanten vragen hun favoriete Brabantse stad te noemen, zal Waalwijk wellicht niet het vaakst genoemd worden. Dat is ook niet zo gek, want met plaatsen als Breda, Den Bosch of Heusden is de concurrentie stevig. Toch heeft Waalwijk meer te bieden dan veel mensen weten. Laten we daar met dit blog maar eens verandering in brengen.

Eerst de ligging. Waalwijk ligt pal in het hart van Brabant, in de streek De Langstraat. In een minuut of 25 rijdt u in rustig tempo naar Breda, Tilburg of Den Bosch. En als u wilt ontspannen, staat u zo aan de rand van Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen – ook wel de ‘Brabantse Sahara’ genoemd. Dat is nog geen kwartier fietsen, zeker niet met wind mee.

Nu willen we niet beweren dat u Waalwijk per se moet verlaten voor de dagelijks aanbevolen hoeveelheid joie de vivre. Integendeel. De stad heeft méér dan genoeg te bieden en u raakt er niet snel uitgekeken. Tijd om een aantal mooie plekjes in deze karaktervolle schoenen- en leerstad uit te lichten.

Cultuur

De liefhebber van cultuur kan in Waalwijk het hart ophalen. Wat denkt u van de Sint Jan de Doperkerk, die zo bepalend is voor de Waalwijkse skyline? Dit is de grootste neo-byzantijnse kerk van Nederland. Een bezoek aan dit bouwkundige hoogstandje, dat in 1925 werd opgeleverd, is een indrukwekkende ervaring. Er zijn regelmatig rondleidingen en die zijn de moeite waard, kunnen we u uit ervaring melden.

Het Schoenenkwartier aan het Raadhuisplein mag ook gezien worden. Dat komt mooi uit, want het is een museum. In het Schoenenkwartier zijn er levendige tentoonstellingen en komen de mooiste verhalen – natuurlijk met een belangrijke rol voor de schoen – tot leven. Behalve buitengewoon interessant ook leerzaam, zoals u dat in een leerstad mag verwachten.

Als er één gezegde is met veel Waalwijkse invloeden, is het ‘Schoenmaker, blijf bij je leest’ wel. Want dat Waalwijk de schoenenstad bij uitstek is, is vrij algemeen bekend. Ook De Leest is een Waalwijks begrip. Of u nu houdt van een mooie, filmhuisachtige rolprent, een theatervoorstelling van een op elkaar ingespeeld ensemble of een avondje livemuziek: bij De Leest zit u goed. Ook letterlijk trouwens, want de stoelen zijn erg fijn.

Winkelen

We willen ons niet te veel met uw weekindeling bemoeien, maar als u op woensdagochtend nog een lege plek in uw agenda heeft, is het eigenlijk nog niet zo verkeerd om de Waalwijkse weekmarkt te bezoeken. Dan is het een gezellige boel in de binnenstad. Marktkooplui prijzen hun waar aan en er is werkelijk van alles te vinden, van knapperige nootjes tot kleurrijk textiel. En vers fruit.

Ook een bezoek aan winkelcentrum De Els loont de moeite, niet alleen op woensdagochtend trouwens. En ook op buiige dagen. Het winkelhart van Waalwijk is namelijk overdekt, waardoor het ook op momenten waarop Pluvius huishoudt goed struinen is. Alles wat u op winkelgebied nodig heeft – en vermoedelijk nog wel meer – vindt u hier. De Els, what else?

Horeca

Zin in Nespresso of iets anders? Want van al dat winkelen krijgt u mogelijk trek en dorst. Maar als u in Waalwijk van huis bent, hoeft u echt niet uw heupfles en lunchtrommel mee te nemen, want de horeca is in Wolluk rijkelijk vertegenwoordigd. Gezellige en geschikte eettentjes vindt u bijna overal, of u nu graag de tanden in iets Thais, Argentijns of iets uit een daartussen liggende keuken zet.

En heeft u trek in een lekker biertje? Als u het niet verder vertelt, willen we u wel een tip geven: strijk neer bij Stadsbrouwerij Sint Crispijn aan de Winterdijk, randje centrum. Daar vindt u een meer dan redelijk assortiment aan heerlijke bieren, maar ook IPA’s. Allemaal vers uit eigen ketel, met liefde gebrouwen en getapt. Probeer het eens, u krijgt er geen spijt van. Alvast proost!

Ontspannen

Kent u de Baardwijkse Overlaat? Als het antwoord ‘ja’ is, kunt u gerust verdergaan naar de volgende alinea. Bij elk ander antwoord raden we aan om te blijven lezen. En vooral om daar verandering in te brengen, want de Baardwijkse Overlaat is oogverblindend mooi. Het is een imposant dijkencomplex met volop bos en water. Sta er niet van versteld als u hier op een mooie dag een ijsvogeltje over het water ziet zoeven, want die mogen er graag vissen. De Baardwijkse Overlaat ligt net iets ten oosten van Waalwijk. U kunt er heerlijk wandelen, fietsen of picknicken.

Een avondje voetbal kan ook behoorlijk ontspannend zijn. Maar ook spannend! Clubs, zelfs uit het linkerrijtje, willen het nogal eens lastig hebben in het Mandemakers Stadion. De hondstrouwe aanhang staat als één blok achter RKC, de plaatselijke voetbaltrots. Als tegenprestatie staat RKC ook weleens achter. Soms klinkt uit duizenden kelen, verrassend zuiver en vooral gesmeerd, het lied ‘You’ll never Wolluk alone’. Kippenvel gegarandeerd, niet alleen in de winter.

En verder

Dit alles is nog maar een greep uit het rijke aanbod van Waalwijk. We kunnen nog uren doorgaan, maar dan bent u wel erg lang aan het lezen. Dat zou zonde zijn, want in die tijd had u aardig wat Waalwijkse highlights kunnen afvinken. En weet u wat het mooie is? In Residentie Moller bent u zó op deze fijne plekken. Daar is het leven als God in Frankrijk, maar dan in Waalwijk. En dat scheelt weer een hoop tolgeld, n’est-ce pas?