Judith Muijtjens, interieurarchitect van Wonderful day design is aan de slag gegaan met het ontwerp en de keuzes voor het interieur van Residentie Moller.

Voor mijn werk als architect en interieurarchitect zijn er eigenlijk 2 dingen echt belangrijk voor mijn ontwerp:

  1. De gebruikers die de ruimtes gaan gebruiken en
  2. Het karakter van de plek, van het gebouw en de ruimtes waar het om gaat.

Bij de start van het ontwerp heb ik me daarom verdiept in de gebruikers en het gebouw.

Het architectonisch ontwerp voor de transformatie van het schoolgebouw was al gemaakt door De Loods architecten. Zij hebben met zorg een ontwerp gemaakt waarbij de appartementen voldoen aan alle huidige eisen en het monumentale karakter van het gebouw in stand gehouden. Dit was voor mij een hele fijne basis om op verder te gaan. Daarnaast heb ik me verdiept in de doelgroep van het gebouw. Wat zou het beste passen bij de toekomstige bewoner? Waar hebben zij behoefte aan en wat zijn hun wensen?

Bewuste keuzes

Mijn (schoon)ouders zijn op leeftijd van de doelgroep. Zouden zij hier kunnen en willen worden? Inmiddels weet ik wel zeker van wel!

In de look & feel van het interieur komt dit allemaal samen: de karaktervolle tijd van het bestaande gebouw en de wensen van de toekomstige bewoners. Het palet van materialen bestaat uit rijke en echt tonen: keramische kleine tegels op de vloer, mooie houten afwerkingen en sfeervolle verlichting. 

Het restaurant wordt dadelijk ingericht met een variatie aan meubilair. Er komen verschillende zitplaatsen en ook verschillende sferen aan de hand van meubilair en stofferingen. Het restaurant is niet alleen een plek om ’s avonds te eten, het zal een ruimte worden die de hele dag door de bewoners zal worden gebruikt: een verlengde van hun eigen woonkamer. We hebben samen met een aantal bewoners de definitieve keuzes gemaakt voor het meubilair en de stoffering. Hierbij zijn de voorgestelde keuzes ook echt uitgeprobeerd, zodat de bewoners straks kunnen genieten van de comfortabele inrichting.

residentie-moller-waalwijk-interieur

“Ik vind het bijzonder dat een pand zoals het Moller college nu een nieuwe functie krijgt en hiermee in de toekomst betekenisvol blijft.”

De kleine vierkante keramische tegeltjes passen goed in dit gebouw en zijn ook gekozen vanwege het schoolkarakter. In de entreehal komen diverse elementen terug die verwijzen naar de historie: op de banners staat letterlijk de historie omschreven en de foto’s herinneren aan hoe het gebouw in het verleden gebruikt werd. 

De chique trap was al door de architect bepaald. Ik heb deze kleurstelling omarmt en ook doorgevoerd in bijvoorbeeld de brievenbussen, het bellentableau en de privacyschermen. In het restaurant heb ik wat meer vrijere keuzes gemaakt en een modern, maar ook warm interieur ontworpen. De haard, de bar en de houten afwerking is op elkaar afgestemd. Dit zorgt voor een sfeervolle plek.

Een bijzondere locatie

Ik vind het bijzonder dat een pand zoals het Moller college nu een nieuwe functie krijgt en hiermee in de toekomst betekenisvol blijft. Nu niet meer voor scholieren, maar voor de bewoners (die soms zelfs op school hebben gezeten in het pand!). Het pand staat prachtig op z’n plek en het is ook voor de omwonenden en de Waalwijk een meerwaarde dat dit gebouw behouden is gebleven en een nieuwe functie heeft gekregen. Het is jammer dat een aantal elementen (zoals de statige trap) niet behouden hebben kunnen worden, maar dat heeft er mee te maken dat het pand nu weer voldoet aan alle huidige eisen en wensen. Het is mooi om te zien dat daar waar mogelijk echt moeite is gedaan om het karakter van het bestaande pand in stand te houden of terug te brengen. De deuren naar de entreehal zijn in uitstraling dezelfde als er altijd in hebben gezeten. In de entreehal is het originele plafond voor een deel weer hersteld. De uitstraling van de gevel en kleurstelling van nieuwe elementen is met zorg bepaald.